Smartphones zijn onze favoriete assistenten. We gebruiken ze dagelijks, vele uren achter elkaar. Een goede smartphone kan je productiviteit behoorlijk verhogen. Dat weten fabrikanten ook maar al te goed. Een paar trends voor 2022 op een rijtje.

Scanners: in-display gezichtsherkenning en vingerafdruk

Vingerafdrukscanners en gezichtsherkenning (zoals Face ID bij de iPhone) hebben we dit jaar al voorbij zien komen, maar in 2022 nemen fabrikanten de volgende stap. Naar verwachting worden de mechanieken dan verwerkt in het display. Met zogenaamde in-display gezichtsherkenning en vingerafdruk, kunnen gebruikers zichzelf identificeren.

Vanuit een fabrikantenperspectief zit er een groot voordeel aan in-display gezichtsherkenning en dito vingerafdrukscanner: de techniek kan onder het scherm worden verwerkt. Daardoor hoeft het scherm eigenlijk geen vezels meer te hebben. Fabrikanten kunnen daarmee met de trend van ‘dunner en groter’ mee. Een voorbeeld van een toestel dat al op de markt is met deze technologie, is de Vivo NEX.

De technieken komen waarschijnlijk voor in de Samsung Galaxy S10, maar fabrikant Huawei volgt. Het zal in 2022 voor het eerst zijn dat zulke functies in massaproductie zullen komen in een smartphone van het hogere segment.

Aanjager achter de techniek is Qualcomm, die meestal ook de chips voor de smartphones ontwikkelt. De techniek kan tot 800 microns dik werken, in vergelijking tot 300 microns in de voorgaande generaties. De verwachte opleverdatums voor de nieuwe smartphones met deze technieken: zo rond het eind van februari.

Opmars voor Augmented Reality (AR) en 3D

Augmented Reality begint een opmars te maken. Met de uitgebreide AR-kits die Samsung en Apple leveren bij hun smartphones, wordt het voor ontwikkelaars steeds gemakkelijker augmented reality toe te passen. Bij Augmented Reality is het mogelijk om virtuele objecten in een daadwerkelijke omgeving toe te passen. Dit gebeurt via de camera.

In 2022 wordt het zelfs mogelijk om te navigeren door Augmented Reality met bepaalde handelingen en 3D-sensing camera’s. Naar verwachting komt Apple volgend jaar al met multi-finger hovering gesture recognition. Daarmee raak je het scherm niet aan, maar maak je bewegingen boven en buiten het scherm.

Om dit alles te bereiken, verhoogt Apple haar zogenaamde ‘capacitive touch sensitivity’. Op dit moment kan het systeem 30 millimeter aan, maar dit wordt aangepast naar 50 millimeter. Daarmee voorkomt de fabrikant ghosting. Ghosting betekent dat het systeem de vingerbewegingen niet goed kan bijhouden en daardoor achterloopt op de bewegingen.

Vouwbare telefoons?

Op verschillende beurzen zien we een opkomende trend voor vouwbare producten. Of het nu gaat om een flinterdunne, vouwbare televisie, of om een smartphone. De verwachtingen liggen hoog voor Samsung. De fabrikant zou een vouwbare smartphone ontwikkelen, die ongeveer 7 inch groot zou zijn. Huawei en Xiaomi zijn ook met vouwbare toestellen bezig.

Bij de productie van vouwbare toestellen was het probleem altijd het in stand houden van de kwaliteit en de duurzaamheid. Volgens DJ Koh van Samsung zijn deze problemen nu opgelost. Daarmee lijkt het alsof de toestellen er klaar voor zijn om de retailmarkt op te gaan.

Of de vouwbare smartphone een succes wordt, is nog maar de vraag. Volgens experts kan het de mobiele wereld veranderen, of wordt het een flop. We zullen moeten afwachten: naar verwachting wordt de vouwbare telefoon in januari gepresenteerd, op de beurs CES in Amerika. Duidelijk is dat 2022 zeker het jaar van de innovatie wordt op dit gebied.5G

Smartphone trends voor 2022

Ook in eigen land staat de ontwikkeling niet stil. In Noord-Groningen wordt gewerkt aan het 5G-netwerk, onder de noemer ‘5Groningen’. Deze nieuwe generatie mobiele datacommunicatie is de volgende stap in onder meer mobiel internet. Om uit te breiden, kreeg het project onlangs twee miljoen euro aan Europees geld. Nu is het zaak dat fabrikanten en de ontwikkelaars achter 5G samenwerken.

Smartphonemaker OnePlus wil voorop lopen bij dit nieuwe mobiele netwerk. De fabrikant heeft bekendgemaakt aan een 5G-smartphone te werken. Dankzij een samenwerking met Qualcomm wordt OnePlus een van de eerste fabrikanten die 5G kan ondersteunen in haar nieuwe smartphones.

5G is veel sneller dan het huidige 4G-netwerk: in eerdere testen in het buitenland werden al snelheden van 20 gigabyte per seconde down en 10 gigabyte per seconde up gehaald. Dat houdt in dat bijvoorbeeld een film van Netflix laden binnen een paar seconden is gebeurd.

De introductie van 5G in Nederland laat nog even op zich wachten: naar verwachting komt het nieuwe netwerk niet voor 2022. Dat komt doordat 5G op de 3,5 GHz-frequentie wordt geplaatst. Deze frequentie wordt nu nog gebruikt voor andere doeleinden. Toch zijn providers in Nederland er wel al druk mee aan het testen. Zo werd onlangs bekend dat KPN al tests uitvoert in Amsterdam Zuidoost, de Rotterdamse haven, op een boerderij in Drenthe en in Helmond. De verwachting is dan ook dat in ieder geval KPN in 2022 3G volledig gaat afschakelen.

De iPhone in 2022

Na Android, heeft Apple het grootste mobiele systeem in handen met de iPhone. Hoewel Apple in oktober net nieuwe smartphones heeft uitgegeven, wordt er al weer druk gespeculeerd over de nieuwe functies van de volgende iPhones.

Volgens een analist van Barclays haalt Apple in het komende jaar in ieder geval 3D Touch uit de toestellen. Daarmee kunnen kleine menu’s worden geopend, door een menu vast te houden en iets harder te drukken. De iPhone XR is al het eerste toestel zonder 3D Touch.

De camera wordt in 2022 ook sterk verbeterd. De iPhone zou volgens het Taiwanese Economic News Daily straks uitgerust zijn met drie camera’s van 12 megapixels. Daardoor worden details nog scherper. Objecten en landschappen worden dan vanuit verschillende hoeken gefotografeerd.

Sinds dit jaar kiest Apple voor OLED-schermen en die trend zet in 2022 gewoon door. Naar verwachting gaat Apple ook verder met de uitbreiding van Liquid Retina LCD-schermen. Volgens Ming-Chi Kuo worden er straks meer iPhones met LCD-schermen dan met OLED-schermen verkocht. Een opmerkelijke uitspraak, maar de filosofie erachter is dat een telefoon met een LCD-scherm voor een lagere prijs kan worden aangeboden.

Tot slot: de veelbesproken notch. Die zou in 2022 weggehaald worden. Tenminste, als we een van Apple’s vele patenten mogen geloven.

Tags: