Als je een smartwatch wilt kopen, heb je keuze te over. Omdat de markt voor “slimme horloges” gestaag groeit. Er zijn grote verschillen in prijs en ontwerp. Qua functionaliteit bieden de meeste smartwatches echter hetzelfde. Je kunt natuurlijk ook naar onze smartwaches top 5 kijken

De volgende vijf voorbeelden brengen functies waarmee ze zich onderscheiden van hun concurrenten.

LTE-module: Apple Watch

De Apple Watch is onafhankelijk van de iPhone sinds de Series 3 geïntroduceerd in 2017 en kan optioneel worden besteld met LTE-functionaliteit. De nieuwe Apple Watch Series 5 heeft ook een polssensor, kompas en het nieuwe “always-on” -display, optioneel met een geïntegreerde mobiele module. Met deze LTE-module kan de Apple Watch inloggen op internet, zelfs zonder een bestaande verbinding met de iPhone, hetzij via WLAN of mobiel netwerk. Er is echter één beperking: Apple gebruikt een eSIM, wat betekent dat de simkaart permanent in de Apple Watch is geïnstalleerd en het horloge hetzelfde telefoonnummer heeft als de iPhone. Je kunt ermee bellen en berichten versturen zonder dat de iPhone via bluetooth verbonden hoeft te zijn. Apple heeft hiervoor de antenne in het display geïntegreerd. In Duitsland werkt Apple samen met de gsm-providers Telekom, Vodafone en O2. De Apple Watch Series 5 met LTE-module kost vanaf 549 euro, de Series 3 met LTE Apple verkoopt nu vanaf 329 euro.

Hartslagmeting: TAG Heuer Connected

De derde generatie van de TAG Heuer Connected biedt een slanker, verfijnder ontwerp. Maar bovenal kan het nu de pols meten, wat nog steeds de uitzondering is voor smartwatches van traditionele fabrikanten. Connected, met zijn golf-app ontwikkeld door TAG Heuer en gloednieuwe apps voor hardlopen, fietsen, wandelen en fitness in het algemeen, krijgt echte sporthorloge-functies. Het verbeterde touchscreen van saffierglas heeft geen ‘dode hoeken’ meer op de rand en twee drukknoppen in chronograafoptiek vereenvoudigen de navigatie in de menu’s.
De batterijduur is 21 uur bij normaal gebruik, 20 uur met ingeschakelde gps en zes uur als je een sportapp met hartslagmeter continu gebruikt en het display ingeschakeld houdt. De nieuwe Connected kost 1.850 euro met een roestvrijstalen armband.

Draaibare ring als bedieningselement: Samsung Galaxy Watch

Smartwatches brengen de smartphone-apps om de pols. De meeste slimme horloges worden ook bediend via een touchscreen. Afhankelijk van de grootte van het display is het even oefenen om een ​​smartwatch als deze te bedienen: vegen en typen is niet voor iedereen weggelegd. De Samsung Galaxy Watch biedt de handigste oplossing. Deze smartwatch wordt bediend via een bidirectionele draaibare lunette en twee knoppen aan de rechterkant van de kast. Net als bij een conventionele chronograaf hebben de drukknoppen duidelijk gedefinieerde functies: om twee uur ga je terug naar het menu, om vier uur kom je op het startscherm. Deze handeling heeft als prettig neveneffect dat er geen vingerafdrukken op het display achterblijven. Er is ook een polssensor en een versie met een mobiele module. De Samsung Galaxy Watch is verkrijgbaar in 42 en 46 millimeter voor 239 euro. De mobiele module kost 60 euro extra.

Topografische kleurenkaarten voor Europa: Garmin Marq Adventurer

De smartwatches van Garmin zijn in de eerste plaats gericht op atleten en outdoorliefhebbers. Het aanbod aan fitness-apps op de apparaten is navenant uitgebreid. De nieuwe Marq is er in zes versies voor piloten, schippers, coureurs, atleten, parachutisten en bergbeklimmers. De Marq Adventurer biedt activiteitsmetingen voor verschillende sporten, een notificatiefunctie voor inkomende oproepen en sms-berichten en een hartslagmeter. De voorgeïnstalleerde topografische kaarten verschijnen in kleur op het display en dienen in combinatie met GPS als navigatieapparaat in heel Europa. Routes kunnen vooraf op de pc worden gepland. Functies zoals rondreizen, actieve routebepaling, track-, route- en waypoint-navigatie en groeps- en live-tracking kunnen worden gebruikt. Dat laatste is bijvoorbeeld handig als een groep op een fietstocht gaat en de een sneller is dan de ander. De groepsvolgfunctie laat vervolgens zien waar alle deelnemers zijn – op voorwaarde dat ze allemaal deze tool gebruiken. Als de gps is geactiveerd gaat de batterij 28 uur mee; in de normale smartwatch modus hoeft het horloge pas na twaalf dagen opgeladen te worden, al staat het display altijd aan. Buitenfans zullen voor dit horloge wat dieper moeten graven. Met een 46 millimeter titanium kast, leren band en tweede zwarte siliconen band kost de Marq Adventurer 1.750 euro. De verwerking met saffierglas is vergelijkbaar met Zwitserse mechanische merken.

Bijzonder robuust: Casio Pro Trek Smart Outdoor Watch WSD F-20

Net als de Smartwatches van Garmin is Casio’s Pro Trek Smart Outdoor Watch WSD-F20 vooral gericht op outdoorliefhebbers. Passend heeft het Japanse elektronicabedrijf de behuizing van de smartwatch getest volgens de Amerikaanse militaire technische norm MIL-STD-810. Deze norm definieert tests voor militaire uitrusting en apparaten die bestand zijn tegen extreme temperaturen, luchtdruk, zonlicht, vochtigheid, chemicaliën en meer. Voor elke milieu-impact is er een aparte toets. Casio heeft zich geconcentreerd op tien examens in de WSD-F20. De smartwatch moest laten zien dat hij bestand is tegen schokken, trillingen, vochtigheid, zonnestraling, lage luchtdruk, extreme temperatuuromstandigheden en temperatuurschokken evenals ijsvorming zonder schade. Aangezien het horloge in de eerste plaats bedoeld is voor offroad-gebruik, zijn dergelijke tests volkomen logisch. Op deze manier kan de drager erop vertrouwen dat de smartwatch te allen tijde functioneel is – mits deze natuurlijk volledig is opgeladen. De Pro Trek Smart Outdoor Watch WSD-F20 is verkrijgbaar in de kleuren zwart, blauw en oranje en een speciaal model in wit. De smartwatch meet een indrukwekkende diameter van 56,4 millimeter en kost 299 euro.