De eerste nederzetting ontstond 3.500 jaar geleden op het schiereiland Side.
Door de centrale ligging langs de zeeroutes in de oostelijke Middellandse Zee stichtten de Grieken 2700 jaar geleden de eerste stad op het schiereiland.
De heersers over de kuststrook wisselden in de volgende eeuwen voortdurend af. Side behoorde tot het Perzische rijk, tot het grote rijk van Alexander de Grote, de Seleuciden, piraten en tenslotte namen de Romeinen 2060 jaar geleden de stad over.
Side beleefde zijn eerste hoogtijdagen in de 2e en 3e eeuw. De meeste bouwwerken die bewaard zijn gebleven in de oude stad dateren ook uit deze jaren. oude kant zijn bewaard gebleven.
Zelfs vóór de overgang van het Oost-Romeinse rijk naar het Byzantijnse rijk, was Side een bisdom en daarmee een van de belangrijkste steden in de regio. Desondanks werd de stad om onbekende redenen in de 10e eeuw verlaten en uiteindelijk grotendeels verwoest door een aardbeving in de 12e eeuw.

Op dat moment braken ridders van het district uit de haven van Antalya voor het “Heilige Land”. Nadat ook de 4e kruistocht mislukte en het Byzantijnse Rijk steeds meer macht verloor, werd de regio rond de inmiddels verlaten stad Side veroverd door de Seltsjoeken.
In de 14e eeuw werd de Turkse Rivièra onderdeel van het Ottomaanse rijk.
In 1895 herbevolkten Turkse vluchtelingen uit Kreta het verlaten schiereiland Siede en stichtten het kleine vissersdorpje Selmiye.
Door de prachtige stranden rondom het schiereiland ontwikkelde het kleine dorp zich vanaf de jaren negentig tot een van de belangrijkste badplaatsen van Turkije.

Binnen een paar jaar is de bevolking van de steden rond Side met 20 tot 40 keer toegenomen. Antalya had tot de jaren 70 nog steeds ruim onder de 100.000 inwoners, tegenwoordig wonen 1,2 miljoen mensen in de provinciehoofdstad.

Met deze hausse en het toenemende aantal badgasten werden de ruïnes van Side ook opengesteld voor toerisme.
Er is een museum gebouwd, er zijn opgravingen gedaan en ook zijn delen van de ruïnes gerestaureerd.

Zichtbaar

Veel van deze geschiedenis kun je in en rond Side nog steeds zien, het is daarom een perfecte vakantiebestemming.

Bijvoorbeeld in hotel Side Mare Resort, aan de kust.