Crowdfunding beschrijft de financiering van projecten door een groot aantal investeerders of donateurs. Of men spreekt van investeerders of donateurs hangt af van welke vorm van crowdfunding er bedoeld wordt. Er worden in totaal vier verschillende varianten onderscheiden:

Op beloning gebaseerde crowdfunding

De naam wordt verklaard door de beloningen waarmee supporters worden beloond. Deze zijn meestal gespreid.
Als je 15 euro uitgeeft, ontvang je als speciale beloning twee “chipzakjes” met elk zeven condooms in de Limited Design Edition. Iedereen die 10.000 euro uitgeeft, kan met de oprichters naar MaleisiĆ« reizen en ter plaatse de productie van condooms ervaren. Voor 50.000 euro kan je gezicht zelfs op een miljoen condooms worden gedrukt.
Het bekendste platform voor op beloning gebaseerde crowdfundingprojecten in Duitsland is Startnext (www.startnext.com). Op beloning gebaseerde crowdfunding is bijzonder geschikt om producten te financieren die iedereen begrijpt en direct kan gebruiken (films, objecten, consumptiegoederen, etc.).

Op donatie gebaseerde crowdfunding

Bij crowdfunding op basis van donaties is de beloning het goede gevoel een maatschappelijk belangrijk project mogelijk te hebben gemaakt. Typische voorbeelden zijn ziekenhuizen en scholen in ontwikkelingslanden. Het grootste Duitse platform op dit gebied is betterplace.org. Op donatie gebaseerde crowdfunding is met name geschikt voor goede doelen.

Equity crowdfunding

Met crowd investing wordt u mede-eigenaar van een bedrijf. Voor uw investering – afhankelijk van het platform – ontvangt u echte aandelen in het bedrijf of in ieder geval een winstdeelname. Zelfs als het bedrijf wordt verkocht, profiteren de investeerders ervan. Het bedrijf Protonet (https://www.seedmatch.de/startups/protonet-2) maakt bijzonder succesvol gebruik van deze financieringsvorm. Het bedrijf is er al twee keer in geslaagd om de noodzakelijke kapitaalvereisten met de crowd te dekken. Tijdens de laatste campagne in juni vorig jaar investeerden 1.827 mensen drie miljoen euro in slechts 133 uur. Protonet maakt servers die aan bijzonder hoge eisen op het gebied van gegevensbescherming moeten voldoen.

Crowdlending

Crowdlending, vaak crowdfunding particulier, is meestal een kleine lening. Het Auxmoney-platform (o.a. in Duitsland) is marktleider op dit gebied. Typische voorbeelden zijn freelancers die een bijbetaling moeten doen aan de belastingdienst en geen lening bij de bank kunnen krijgen. Afhankelijk van het wanbetalingsrisico ontvangen de geldschieters verschillende opbrengsten van de massa. Crowdlending is bij grotere projecten minder geschikt dan in situaties waarin men anders een persoonlijke lening zou hebben aangevraagd.
Kunnen verschillende vormen van crowdfunding worden gecombineerd?
In theorie kunnen alle vormen van crowdfunding gecombineerd worden. In de praktijk is dit echter nog niet gebeurd. Wat momenteel echter een succesvolle strategie blijkt te zijn, is de combinatie van op beloning gebaseerde crowdfunding en crowdfunding. In eerste instantie wordt een prototype gefinancierd via crowdfunding. Dit prototype gaat vervolgens over tot crowd-investeringen om de nodige fondsen voor massaproductie en distributie te verkrijgen. Op basis van dit principe haalde het Duitse bedrijf Panono (https://www.companisto.com/de/startups/panono-startup-38/overview) aanvankelijk 1,25 miljoen dollar op op het Amerikaanse crowdfundingplatform Kickstarter om zijn 360- Gooi camera van fabricagekwaliteit. Even later ontving Panono nog eens 1,62 miljoen euro op het Duitse crowdinvestingplatform Companisto om de ontwikkeling van het bedrijf te financieren.