Tajine is zowel de naam van het kooktoestel als het gerecht, en in Marokko kun je beide niet vermijden. De tajine is een aarden pot waarin groenten en vlees worden gestoofd. Het resultaat is superlekker en het gerecht zelf wordt ook Tajine genoemd (het heet Taschien, sommigen schrijven ook Tajin, Tajines of Tagine).

Marrokaanse keuken

Elk Marokkaans restaurant heeft tagines op het menu. Meestal met kip of vegetarisch, maar soms ook met schapen, rundvlees, gehaktballen, dromedaris. En aan de kust zijn tagines met vis of zeevruchten. Het wordt vaak gekruid met Ras el-Hanout, een Marokkaans kruidenmengsel dat veel lijkt op de curry. Oh ja, als je vegetariër bent en je bestelt een vegetarische tajine in Marokko, dan zit er misschien geen vlees in – maar reuzel is er waarschijnlijk nog steeds. Als het niet bepaald een restaurant is dat vegetarisch / veganistisch is, dan is het zeer waarschijnlijk.

Tajine koken – gezond en gestoofd uit de aarden pot

De bevolking van Marokko is niet dik – dat heeft ook met voeding te maken. Oké, veel Marokkanen lopen veel en de zoete dingen in Marokko zijn goedkoop en overvloedig. En ondanks de veel te zoete thee heeft de bevolking een slank figuur. Zou het het eten kunnen zijn? Een tajine bestaat in feite uit veel groenten en wat vlees. Beiden zijn zacht gestoofd, een tajine een uur of twee gestoofd. En het smaakt heerlijk – helemaal zonder roomsaus, kaas om te gratineren, koolhydraatrijke pasta of wat we maar willen serveren met groenten en vlees.

We kochten onze tajine in Marokko. Hier kun je ze overal voor weinig geld krijgen. Het is een alledaags product dat in elk huishouden te vinden is. En daardoor kost het weinig. De meeste Tajines zijn het ook niet meer waard: de meeste mensen werken niet erg voorzichtig, het is een massaproduct.
Tajines voor inductie, keramische kookplaten of gasfornuizen
Traditioneel staat de tajine op een krukje dat met houtskool gevoed wordt. Maar ik denk dat Marokkanen tegenwoordig eigenlijk met gas koken. Gezien de vele gasflessen die je in Marokko ziet, ligt dit in ieder geval voor de hand. We koken ook op gas, en de kleitagine is daar perfect voor.
De tajine zou ook op de keramische kookplaat moeten werken – althans in theorie. Het moet echter echt vlak zijn, anders werkt de warmteverdeling niet zo goed. Ik zie ook het probleem dat de tajine door overmatige hitte zou kunnen springen. Ik denk niet dat het optimaal is om de tajine op de keramische kookplaat te plaatsen. Het is beter om je oven te gebruiken. Vul de tajine zoals normaal, doe het water in de dampbarrière bovenaan, zet de oven op boven / onderwarmte en ca. 180 graden.

Naast de kleitagine zijn er ook de “Europese” versies. Tajines gemaakt van gietijzer of aluminium, ontworpen voor onze kachels. Ze worden door sommige fabrikanten geproduceerd en natuurlijk komen ze ook met Europese prijzen – van € 50 tot € 200, alles is mogelijk. Ze bestaan ​​dan bijvoorbeeld uit een plaat van gietijzer en alleen het deksel is van keramiek. Dit maakt de tajine robuuster en ligt plat. De gietijzeren variant is zelfs te gebruiken met inductie.