Ik klaag regelmatig over saaie 08/15 sollicitaties en geef moed voor meer pit in de begeleidende brief. Maar hoeveel eerlijkheid als sollicitant is toegestaan ​​en nodig om zich te onderscheiden van de massa, maar niet meteen een open boek te zijn voor de nieuwe werkgever? Wanneer is sponsachtig te saai en wanneer wordt het eerlijk gezegd te gevaarlijk? Voor deze post heb ik in coaching met sollicitanten zulke onderwerpen verzameld dat het voor hen moeilijk is om eerlijk te schrijven wat voor hen belangrijk is of wat hen persoonlijk maakt. Het resultaat is een uiterst eerlijke sollicitatiebrief die je waarschijnlijk nooit in deze intensiteit zou sturen – en jij ook niet! Want eerlijk gezegd: deze applicatie zou veel HR-personeel wegblazen – tenminste vandaag. Maar … verbaas je, welke sollicitant wil dat niet? 😉

Een verbluffende sollicitatie

Een ietwat ander sollicitatievoorbeeld:

Toen ik je vacature las, was ik niet enthousiast. Het klinkt tenslotte als de vele anderen die ik elke dag lees en ik weet niet echt wie je zoekt en wat er precies achter dit punt zit. Maar wat ik las over uw maatschappelijke betrokkenheid hier in de regio maakte veel indruk op mij en de gepresenteerde bedrijfswaarden passen ook goed bij wat voor mij belangrijk is in mijn werk. Ik ben dol op je producten en de geadverteerde positie klinkt als een geweldige kans voor mij. En trouwens: ik wil mijn leven niet meer verspillen aan files en ben op zoek naar een nieuwe werkgever om de hoek. Dat zijn ze! We komen er pas achter of het echt in een discussie past.
Alle informatie over mijn verleden vind je in het curriculum vitae en in de certificaten van mijn ex-werkgevers. Mijn laatste werkgever en ik tekenden een beëindigingsovereenkomst, want na de managementwissel en ook mijn baas paste de cultuur daar na tien jaar niet meer bij mij. Ik ben een maand vrij en focus me op het zoeken naar een nieuwe, geschikte werkgever voor mijn professionele toekomst, misschien zelfs tot aan mijn pensioen.
Als je op zoek bent naar een rode draad in mijn cv, zul je er geen vinden. Ik zie mezelf als een generalist, ik ben in veel dingen geïnteresseerd en heb behoefte aan afwisseling in mijn werk. Ik zie mijn ervaring uit verschillende branches en functies als een kracht, evenals de ervaringen van mijn twee 6 maanden durende reizen als pauzes in de afgelopen tien jaar. Ik kan Instagram niet gebruiken, er is bijna niets dat me nog van streek kan maken als ik begin vijftig ben als een “oude rot”.
Het motiveert mij en ik blijf de komende jaren alleen bij jou als mijn baas mij en zijn team waardeert, mij inzet volgens mijn sterke punten en talenten en mij de vrijheid geeft die ik nodig heb. Ik zal ook fouten maken, vooral in het begin. Ik wil daardoor groeien, niet gestraft worden. Als ik fouten zie bij anderen, dan zou ik ze graag onder uw aandacht willen brengen, want succes als team is belangrijk voor mij. Als werknemer stel ik ook kritische vragen en voel ik me soms ongemakkelijk. Ik werk niet af, ik help mee vorm te geven. Ik wil nieuwe dingen leren en mezelf persoonlijk ontwikkelen. Eerlijkheid bij de taakverdeling en beloning, vrijheid in denken en doen, plezier in het werk en identificatie met mijn werkgever en haar producten zijn voor mij bijzonder belangrijk.
Mijn vrije dag is heilig voor mij. Ik werk langer als dat nodig is, maar naast mijn werk heb ik een privéleven. Ik ga regelmatig op vakantie en ben in het weekend niet beschikbaar. Ik heb mijn eigen baan nodig die ik kan opzetten. Maximaal twee in een kantoor. Een klein thuiskantoor is leuk, maar niet fulltime of een reguliere beperking. Ik hou van de uitwisseling met collega’s, maar ook van mijn gemoedsrust. Af en toe is een uitstapje prima, maar ik ben ook graag thuis bij mijn familie.
Ik ben communicatief, teamgericht en assertief – wat dat ook mag betekenen. Ik denk strategisch, denk out of the box en benader onderwerpen analytisch. Ik vind het leuk om structuren te creëren, maar ik vind ook de chaos voor creativiteit en innovatie behulpzaam. Ik ben geen roddelaar, maar kijk en luister voordat ik mijn mening uitspreek. Ik ben nieuwsgierig en sta open voor nieuwe dingen, ik zie verandering als een kans. Dat verwacht ik ook van mijn omgeving. Bijscholing maakt me groter en heeft me in het verleden veel impulsen gegeven. Hier weet ik zelf het beste wat mij verder brengt.
Ik wil de komende jaren meer verantwoordelijkheid nemen. Maar carrière tegen elke prijs is niet langer mijn motivatie. Ik vind het belangrijk om mijn gang te gaan en niet alleen degene die volgens jou geschikt is voor mij. Samen met mijn werkgever wil ik regelmatig reflecteren op de te bewandelen weg.