Een warmwaterboiler is een apparaat dat kan worden gebruikt om warm of warm water in huis te produceren. Pas als je de waterleiding aanzet omdat je warm water nodig hebt in de douche, loopt het water door de boiler en wordt het verwarmd. Een oude badketel of een kokende boiler zijn slechts twee voorbeelden van een ketel.

Warmwaterboilers zijn er in veel verschillende maten. Er zijn kleine ketels die de gootsteen of de gootsteen van warm water voorzien, en middelgrote ketels die een heel huishouden van warm water voorzien.
Er zijn bolers van 80 liter water inhoud, tot aan electrische boilers die puur op stroom lopen die via de zon wordt opgewekt.
Er zijn drukvaste en drukvrije boilers. In de regel wordt het water verwarmd met gas of elektrische stroom. Als een ketel moet worden vervangen, moet dit worden gedaan door professionele installateurs. Je kunt tegenwoordig een nieuwe warmwaterboiler kopen, zowel in de ijzerhandel die je vertrouwt als via een bijbehorend postorderbedrijf.

Hoe werkt een warmwaterboiler?

Als het water in de ketel elektrisch wordt verwarmd, wordt een elektrisch verwarmingselement geïnstalleerd dat bestaat uit een geleider in een metalen buis. Er zit ook een sensorbuis in de ketel die dienst doet als temperatuursensor voor de juiste watertemperatuur. Dit stel je in met de bijbehorende draaiknop. Het koude water wordt in de bodem van de ketel gevoerd. Omdat warm water lichter is dan koud water, verzamelt het zich bovenaan en wordt het daar verwijderd. Een moderne ketel heeft meestal thermische isolatie om het elektriciteitsverbruik te verminderen.

Stroom besparen met een warmwaterboiler?

Als u nog steeds uw warm water verwarmt met een oude ketel, is het misschien de moeite waard om te investeren in een nieuwer model. Als de ketel niet of onvoldoende geïsoleerd is, zal hij het water veel vaker moeten opwarmen. Ook een te grote ketel moet worden vervangen: hoe minder water er op de lange termijn hoeft te worden verwarmd en warm gehouden, hoe lager uw elektriciteitskosten. Op lange termijn kunt u met een nieuwe ketel het stroomverbruik aanzienlijk verminderen.

Welke elektriciteit verbruikt een warmwaterboiler?

Als u precies wilt weten of het de moeite waard is om uw warmwaterboiler te laten vervangen, meet dan het werkelijke stroomverbruik. De meeste ketels die het bad of de douche van warm water voorzien, zijn permanent aangesloten op de stroomvoorziening. Met deze ketels meet je niet zelf het verbruik. Als je in de badkamer of keuken een kleine boiler hebt geïnstalleerd die via een stekker en stopcontact van stroom wordt voorzien, kun je het verbruik eenvoudig meten met een energiemeter.

Het kan de moeite waard zijn om voor deze controle een specialist in te schakelen. Alleen een opgeleide installateur heeft de nodige expertise en ervaring om de meetwaarden correct te interpreteren. Hij kan u zeker vertellen of uw oude ketel nog steeds goed presteert of moet worden vervangen.