Een groendak is een plat of hellenad dak wat begroeid is met planten kruiden of verschillende grassoorten. Een groendak wordt ook wel een sedumdak, vegetatiedak of een begroeid dak genoemd. Heel zwart wit zijn er twee soorten groendaken, intensieve en extensieve.  

Meestal wordt een groendak beplant met een sedum of een grasachtige plant. Onder groendak vallen echter verschillende soorten planten, elk met hun voor en nadelen. 

Sedumdak, 

Een sedumdak van groendaktotaal.nl is een dak wat bedekt is met verschillende soorten sedumplanten. Dit is namelijk een vetplant wat veel vocht vasthoudt. Hierdoor overleeft het bijna elk klimaat en heeft het weinig verzorging nodig. Ook heeft het als grote voordeel dat het relatief lichtgewicht is, dan moet je denken aan ogneveer 40 kilogram per vierkante meter. Meestal boeien ze van begin het voorjaar tot eind najaar in de kleuren geel, roze en wit. 

Grasdak, 

Zoals de naam al doet vermoedden bestaat dit soort dak uit gras. Grashalmen worden hier voornamelijk voor gebruikt, dit heeft een erg natuurlijke uitstraling. De grassoorten die hier voor worden gebruikt zijn zo gemaakt dat ze maar één of twee keer per jaar onderhoud nodig hebben. 

Een Groen-Blauw dak, 

Dit is een dak welke vele hoeveelheden water op kan vangen en ook tijdelijk vast kan houden. Daarna zal het geleidelijk worden afgevoerd aan het riool. Dit heeft voordeel dat er veel minder piekbelasting is van het riool bij stevige regenbuien. Het nadeel is dat het gewicht per vierkante meter hier wel hoger komt te liggen.