Het verschil tussen SEO en SEA

Kort gezegd is het verschil tussen SEO en SEA dat je met SEO op organische wijze in de zoekresultaten van Google verschijnt en met SEA tegen betaling posities verovert in Google. Zowel SEO als SEA kunnen zeer winstgevend zijn en je business naar een volgend niveau tillen. Ook kun je zelfs een volledig nieuwe business opzetten en winstgevend maken door je te focussen op het krijgen van websiteverkeer via SEO en/of SEA.

Om het verschil tussen SEO en SEA te verduidelijken zal ik hieronder de begrippen voor je je toelichten. Daarnaast zal ik je ook vertellen hoe je SEO en SEA slim met elkaar kunt combineren om de beste resultaten te realiseren.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization. Op deze manier gaat men proberen te scoren in de zoekresultaten van Google op gratis wijze. Je kunt dan ook heel goed met je website terecht komen in de zoekresultaten van Google. Je staat dan echter onder de betaalde advertenties (SEA). Om hoog te scoren in Google kun je van alles doen aan je website. Zorg bijvoorbeeld dat je een artikel optimaliseert voor Google door het zoekwoord te verwerken in de kopteksten, afbeeldingen, video’s en URL. Ook waardeert Google het als je waardevolle content maakt. Meestal beginnen mensen een blog om hun eigen identiteit weer te geven. Zij gebruiken SEO dan om op gratis wijze een groot publiek naar zich toe te trekken.

Wat is SEA?

SEA staat voor Search Engine Advertising. Op deze manier gaat men scoren in de zoekresultaten tegen betaling. Als je met SEA begint, hoef je dus niet te focussen op de factoren die je website hoog in Google laten ranken, zoals wel het geval is bij SEO. Mocht je dus geen lappen tekst willen schrijven met de hoop dat je ooit hoog gaat scoren in Google, dan kun je ervoor kiezen met SEA te beginnen. Simpelweg maak je een account aan bij Google Adwords. Vervolgens kun je hierop aangeven op welke zoekwoorden je wilt worden gevonden. Na het instellen van het zoekresultaat, kun je een bod doen per klik naar je website. Je website of artikel zal nu bovenaan komen te staan in Google zonder dat je hier veel moeite voor hoefde te doen.

Het combineren van SEO en SEA

Je kunt ook overwegen om SEO en SEA te combineren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door eerst SEA toe te passen voor een bepaald zoekwoord. Als je merkt dat het om een winstgevend zoekwoord gaat, dan kun je een blogartikel (laten) schrijven, zodat je in de organische zoekresultaten komt te staan. Het voordeel is dat je dan niet meer hoeft te betalen per klik, maar gewoon gratis verkeer op je website krijgt. Je weet immers al dat het winstgevend is.

Wil je digitaal werken door bijvoorbeeld een website, webshop of blog op te zetten? Dan kunnen SEO en SEA dus wellicht een heel goede uitkomst bieden.