Een wasmachine aanbieding, een aanbieding voor een goedkopere maar toch goede wasmachine. Witgoed dat vandaag de dag een normaal gebruiksvoorwerp is, waar eigenlijk geen enkel gezin zonder kan, althans in onze moderne en westerse wereld. Op andere continenten, en zelfs in enkele Europese landen, is het in bezit hebben van een moderne wasmachine niet zo vanzelfsprekend. Daar wordt de was nog met de hand gedaan, of met de voorloper van onze moderne wasmachine. Heel soms ook wel met lang geleden door ons afgedankte apparaten.

En, laten we eerlijk zijn, de tijd dat wij de was met de hand moesten doen, is ook nog niet eens zo ontzettend land geleden, en aan die tijd herinneren vaak nog straatnamen als “De Bleekweide”, waar de witte was vroeger gebleekt werd in de zon, of de “Wasstraat”.

Onze ouders vertellen vaak die verhalen nog van oude wastobbes waarin de was gedaan werd, en vroeger zag je bovendien altijd wel ergens de was buiten hangen, aan lange waslijnen. En soms gebruiken we nog de term voor de maandag, wasdag. Want anders dan nu even simpel een wasje draaien, duurde het wasje draaien vroeger meerdere uren, tot wel een hele maandag.

Wasdag of wasmachine

Kan jij het je nog voorstellen dat je al die kleren die je zo gemiddeld in de week in de wasmachine stopt, helemaal met de hand moet wassen? Nu moeten we er natuurlijk wel bij vermelden dat mensen vroeger niet zo veel kleding hadden, en dat felle kleuren al helemaal niet in de dagelijkse kloffie voorkwam.

Ondenkbaar, maar dat zijn de genoegen van de moderne tijd.

Vandaag de dag denken we haast niet meer na bij het draaien van een wasje, hoewel ook wij dat misschien wat vaker moeten doen. Bij een wasmachine is energiezuinigheid vandaag de dag immers toch wel belangrijk. Veel kleine wasjes draaien kost daarbij vanzelfsprekend veel meer stroom dan één grote was. En met een meer verstandig gebruik van de wasmachine, kan je dus inderdaad aardig wat stroom besparen, en dus aardig wat geld.

Warm

Heb je nog een oudere wasmachine, dan kan het verstandig zijn om eens naar een nieuwe te gaan kijken, die in de regel vele malen voordeliger zijn in het stroomgebruik.

Dat kan je overigens zien aan het energielabel, waar je bij ieder apparaat kan aflezen hoe zuinig, of hoe onzuinig het betreffende apparaat is. En dat kan zelfs bij verschillende typen van dezelfde leverancier al enorm schelen.

Met en een energiezuinige nieuwe wasmachine, en opletten wanneer je het apparaat aanzet, kan je aardig besparen.

En met opletten wanneer je de wasmachine aanzet bedoelen we het tijdstip, nachtstroom is immers goedkoper, maar ook dat je pas een was moet draaien als de trommel vol is. Dus geen kleine wasjes meer.