Een slaapkamer met het bed aan de ene zijde, de hangkast kleding aan de andere en een aparte, functionele badkamer; dat is wat je in het gemiddelde huis aantreft. Maar als het aan de architecten en ontwerpers van tegenwoordig ligt niet lang meer: moderne luxe met de bad-slaapkamer.

Als er één trend is die onomkeerbaar aan het aanstormen is, dan is het wel de verluxing van de bad- en slaapkamer. Een master bedroom met walk-in-closet en badkamer en-suite; dat is de heimelijke wens van veel – vooral jonge – mensen.

De woning van de toekomst: meer open ruimtes

Met het idee van open ruimtes zijn we al lang bekend: er wordt vrijwel geen huis meer opgeleverd waarin de keuken een aparte ruimte is. In zeven van de tien nieuwbouwwoningen bestaat de begane grond uit één grote open ruimte waarin alle functies een plek krijgen. Dat past in de wens van veel huizenkopers: vrijheid en flexibiliteit.

De open slaapkamer

Spannend idee, zo’n bad-slaapkamer. Maar met alleen het doorbreken van een muurtje op de tweede verdieping ben je er natuurlijk nog niet. Je moet gaan nadenken over sfeer, over bij elkaar passende materialen en natuurlijk over de technische mogelijkheden.

Ventilatie

Als je een liefhebber bent van lang en warm in bad bubbelen of douchen, komt er nogal wat stoom, vocht dus, in de ruimte terecht. Het aanleggen van een goed doordacht ventilatie- en afzuigsysteem om dit vocht zo snel mogelijk af te voeren is dus noodzaak. Een warm bad is immers heerlijk, een klam bed is dat allerminst.

Constructie

Als je vanuit je bed tegen een bad aankijkt, dan wil je dat dat bad gewoon erg mooi is. Een groot, solitair geplaatst bad zie je dan ook vaak in bed-badkamers terugkomen. Dit geeft echter een heel ander krachtenspel op de vloer dan een bad dat op de ‘traditionele’ wijze tegen een wand wordt ingebouwd: een tweepersoons bad gevuld met water weegt al gauw een kilo of duizend.

Indelen

Als is vastgesteld dat er technisch geen beperkingen gelden, of in ieder geval dat ze met het treffen van de nodige voorzieningen oplosbaar zijn, dan komt het meest lastige stuk van de verbouwing; de indeling en vormgeving van de ruimte. Stel jezelf, voordat je gaat schetsen, eerst een paar praktische vragen zoals: Kijk je graag tv in bed? Zit je partner vaak in bad, terwijl jij al lekker in bed ligt te lezen?

Materiaalkeuze

Een witbetegelde badkamer is heel praktisch, maar als je ’s morgens met toegeknepen ogen uit je bed stapt omdat het helderwitte tegelwerk je tegemoet glimt, dan is dat toch minder prettig. Een bad-slaapkamer moet behaaglijk zijn, warm, comfortabel en toch open en ruimtelijk. Tegels in de natte delen, maar uiteraard liever niet in het deel waar geslapen wordt.

Door te kiezen voor materialen die toch goed samengaan, creëer je één geheel. Natuurlijke materialen voor het slaapgedeelte? Dan ook in de badhoek. Hoogglans gelakt materiaal voor het wasmeubel, dan ook hoogglans elders. Trek je stijl door van het ‘natte’ gedeelte naar het slaapgedeelte en andersom.

Denk ook aan de verlichting. Het moet goed zijn, maar niet teveel. Dus gericht licht waar dat nodig is, zoals bijvoorbeeld bij de wastafel en de make-upspiegel, maar verder is sfeervolle verlichting en eenheid veel belangrijker.

Let op je privacy

In tegenstelling tot de keuken en de woonkamer zijn zowel de badkamer als de slaapkamer intieme ruimtes. En die wil je intiem houden. Wat te doen als je bijvoorbeeld logees krijgt? Die moeten dan in jouw slaapkamer hun tandenpoetsen. Ook met opgroeiende kinderen zul je rekening moeten houden. Overweeg voor hen bijvoorbeeld een kleine tweede badkamer.