Iedereen kent wel de naam suikerziekte (of ‘suiker’), maar wanneer moet men zich zorgen maken? Er zijn een aantal waarschuwingstekens die kunnen wijzen op suikerziekte. Indien men één van de volgende verschijnselen heeft is het aan te raden een bezoekje aan de dokter te brengen.

Frequente toiletbezoeken
De nieren kunnen maar moeilijk al het suiker uit de urine opnemen. Suiker zuigt water aan en er treedt een verhoogde urineproduktie op.

Onstilbare dorst
Door de verhoogde urineproduktie treedt snel uitdroging op met een verhoogd dorstgevoel tot gevolg. De combinatie van veel drinken en veel plassen noemt men met een geleerde naam ook wel polyurie/polydipsie (of PU/PD). PU/PD kan wijzen op verschillende ziektes, maar is dus ook een teken van suikerziekte.

Spontaan gewichtsverlies
Gewicht verliezen zonder er moeite voor te doen zal veel mensen als muziek in de oren klinken. Het kan echter een symptoom zijn van suikerziekte. Men ziet het vaker bij type 1 diabetes. Type 2 suikerziekte gaat vaak juist gepaard met zwaarlijvigheid.

Tintelingen
Tintelingen of neuropathie in de ledematen (tintelende handen en tintelende voeten) kan een teken zijn van suikerziekte. De tintelingen treden vaak gelijdelijk aan en onopgemerkt op.

Moeheid
Bij suikerziekte blijft het glucose in het bloed en wordt het veel minder opgenomen door de cellen. Het gevolg hiervan is moeheid en zwakte.

Andere tekens
Troebel zicht, droge en jeukende huid, huidinfecties en slechte wondheling zijn andere tekens die kunnen wijzen op diabetes.

Het is van belang om snel een dokter te raadplegen als men een van de bovenstaande verschijnselen vertoont. Het voorkomen van verschillende tekens samen verhoogt de kans op suikerziekte, maar ook kan slechts 1 van de symptomen voorkomen.

Meer ziekten en aandoeningen:

Gekneusde Ribben