Goedkoop is duurkoop zegt men weleens, maar in een wereld van energie kon “Goedkoop is duurzaam” weleens het nieuwe spreekwoord worden. Bedrijven concurreren sinds de liberalisatie van de energiemarkt in 2004 met tarieven en proberen zo duurzaam mogelijk energie te produceren. Dit lijken namelijk de twee belangrijkste wensen van de klant. Zo goedkoop mogelijk voorzien zijn van energie en het moet, als het even kan, zo goed mogelijk zijn voor het milieu. “Onze kinderen willen ten slotte ook nog een leven leiden op deze wereld.”

Wanneer we kijken naar het aanbod zien we dat er over de afgelopen jaren wat meer bedrijven actief zijn geworden op de energiemarkt. In totaal kennen we nu dan ook 24 energieleveranciers in Nederland die op diverse wijzen stroom inkopen en produceren. De grootste aanbieders zijn niet per uitstek de goedkoopste leveranciers van energie, want je zou net zo goed bij een van de kleine jongens perfect van energie voorzien kunnen worden. Goedkoop is niet per se het mikpunt, wellicht is de prijs/kwaliteit verhouding niet in de juiste proporties en betaal je wel weinig maar krijg je ook weinig.

Naast het uitzoeken van je energieleverancier kun je zelf ook letten op je energieverbruik en daardoor de kosten dekken. Zo kun je bijvoorbeeld ook eens na gaan denken over het installeren van een zonne-boiler of een aantal zonnepanelen. Op die manier kun je onafhankelijk stroom toevoegen aan het lichtnet en kun je het warme water op laten warmen door de zon. Afhankelijk van het aantal Wattpiek (Wp) en de omvang van de zonne-boiler kun je meer of minder besparen op je energierekening. Daarnaast kun je een hele hoop energie besparen door wat meer te letten op het gebruik van elektrische apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld besparen op water door enkel het water te koken dat je nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld ook pasta of voorgegaarde groente koken door eerst het water te koken, het water van het vuur te halen en daar dan de groente of pasta in te garen met de deksel op de pan.

Als je kijkt naar de punten die jij belangrijk vind bij een energieleverancier zoals bijvoorbeeld enkel de levering van groene stroom, persoonlijk contact en goede service bij storing. En je weegt deze af tegen de verschillende prijzen van de verschillende energieleveranciers dan zul je in elk geval voor jou de goedkope energie gekozen hebben die je nodig hebt.

Kijk dus of je niet een goedkopere en of betere leverancier kunt vinden. Vergelijk, en stap over met de energie.