Hoewel moderne tuinontwerpers er soms anders over denken, zal een grasmat in de meeste tuinen waarschijnlijk een belangrijke plaats blijven innemen.

  • Ten eerste zorgt een aaneengesloten vlak gedeelte in de tuin voor de nodige ruimteverdeling.
  • Ten tweede vormt een gazon een ideale speelplaats voor kinderen, terwijl het ook voor de grote mensen, vooral op een warme zomerdag, de leefruimte belangrijk vergroot.

Grasmatten en tuinontwerpen

Gazons hebben niet altijd deel uitgemaakt van tuinontwerpen. Voor de 18e eeuw was er eigenlijk geen sprake van gazons, maar meer van natuurlijke grasvelden met daarin allerlei bloeiende planten. Rond de 16e eeuw liet men de paden en lanen begroeien met gras. Ook werd in die periode de tuin gesplitst naar gebruik, zoals moestuin, kruidentuin en siertuin. De siertuin is met het toenemen van de welvaart steeds belangrijker geworden. Omstreeks de 18e eeuw kwam de landschappelijke tuinstijl in de mode en daarmee ook het gazon. Sinds die tijd is het gazon in de doorsneetuin niet meer weg te denken.

Grasmatten, tips voor leggen

Voordat we besluiten een gazon te nemen, moeten we ons een aantal dingen afvragen. Door de wensen op een rijtje te zetten kunnen veel fouten bij de aanleg van een gazon worden voorkomen. In ieder geval kan dat veel ergernis en narigheid voorkomen. Zo kunnen we ons afvragen hoe we het gazon willen gebruiken. Moeten de kinderen onbeperkt op het gazon kunnen spelen of wordt het alleen een kijkgazon? Zulke afwegingen zijn van wezenlijk belang in de keuze van de grassoorten. Ook de ligging van het gazon is erg belangrijk.

De ligging van uw grasmat

Komt het gras voor een groot deel van de dag in de zon te liggen, of moet het groeien onder bomen, zodat de zon het gras nauwelijks kan bereiken? Dit zijn belangrijke elementen om het grasmengsel te bepalen. De grondsoort is eveneens belangrijk bij de keuze van het graszaadmengsel. Het graszaad voor een gazon bestaat uit een mengsel van verschillende grassoorten. Zo zijn er mengsels voor droge grond, mengsels voor de schaduw en mengsels voor kijkgazons en speelgazons. Voordat we graszaad gaan kopen, moeten we dus bepalen aan welke eisen het gazon moet voldoen.