Wanneer je een nieuw huis koopt, krijg je te maken met wettelijk verplichte verzekeringen en noodzakelijke verzekeringen, waarvan je zelf mag bepalen of je deze afsluit of niet. De hypotheekverstrekker verplicht de koper van het huis om een opstalverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering is daarentegen niet verplicht, maar toch is het raadzaam er eentje af te sluiten. Deze verzekering dekt namelijk schade veroorzaakt door brand, ontploffing, inbraak en schade door het weer. Hieronder volgt een artikel over welke woonverzekeringen er zijn en welke noodzakelijk en verplicht zijn. 

Inboedel en opstalverzekering

Koop je een nieuwe woning, dan is het een goed idee om een inboedelverzekering en een opstalverzekering af te sluiten. Zoals al eerder vermeld, verplichten de meeste hypotheekverstrekkers om een opstalverzekering af te sluiten. Bij een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade die veroorzaakt is door brand, ontploffing, inbraak en schade door het weer. Bij de inboedelverzekering wordt alles verzekerd wat los in huis staat en bij de opstalverzekering is alles wat vast in huis staat verzekerd. Wanneer je beide verzekeringen in één keer afsluit bij een verzekeraar, wordt er over een woonverzekering gesproken.  

Overlijdensrisicoverzekering

Banken eisen mensen die een lening afsluiten dat ze een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit wordt geëist wanneer de hoogte van de hypotheek boven een bepaald percentage van de woningwaarde uitkomt. Kom je te overlijden, dan vergoed de verzekeraar alle kosten en brengt het geld op tafel zodat de nabestaanden niet in de problemen komen. Dit is belangrijk voor een bank, want zodoende weet een bank zeker dat je de toekomstige woonlasten gewoon kunt betalen. In de meeste gevallen eist de bank dat deze verzekering wordt afgesloten voor beide partners.  

Hoe zit het met een woonlastenverzekering?

Ooit van een woonlastenverzekering gehoord? Met deze verzekering worden alle woonlasten vergoed wanneer je plotseling arbeidsongeschikt raakt of werkloos. De meeste hypotheekadviseurs bieden deze verzekering in combinatie met een lening of een hypotheek aan. Deze verzekering is niet verplicht, maar we raden aan er eentje af te sluiten. Je weet nooit wat er gebeurd en het is wel fijn om te weten dat je altijd iets hebt om op terug te komen. 

Beter een verzekering te veel dan te weinig. Het is belangrijk om jezelf goed te verzekeren zodat je in een later stadium niet in de problemen komt. Natuurlijk is het ook niet nodig om jezelf over te verzekeren, maar het is verstandig om een aantal verzekeringen te hebben. 
Wil je hulp bij het vergelijken van verzekeringen? Kijk dan op https://zeker.com/!

Tags: