Latexverf is een speciaal ontwikkelde verf die bijzonder slijtvast is. De oorspronkelijke kleur bestaat uit het melkachtige sap van de rubberboom, dat als bindmiddel fungeert en ook wordt gebruikt voor de productie van rubber. Deze mix van materialen geeft de kleur zijn belangrijke eigenschappen, zoals waterbestendigheid, duurzaamheid en glans. Omdat latex erg duur is, wordt latex-emulsieverf tegenwoordig vooral verkocht. Dit doet op geen enkele manier onder voor het origineel en is verrijkt met kunsthars als bindmiddel. Dit geeft het de praktische eigenschappen van latex voor een fractie van de kosten.

Latex kan gespoten worden, maar ook met de kwast worden aangebracht. Latex spuiten nieuwbouwwoning is tegenwoordig een heel gangbare manier van schilderen bij nieuwe woningen. Betere dekking, en sneller klaar.

Voor- en nadelen van latexverf

Met zijn vele functionele eigenschappen heeft latexverf zowel voor- als nadelen:

Voordelen van latexverf

  • Elastisch, slijtvast
  • Waterafstotend
  • Ademend
  • Gemarkeerde behangstructuur
  • Dunne kleur
  • Verschillende glansniveaus

Nadelen van latexverf

  • Duur (echte latexverf)
  • Moeilijk overschilderbaar
  • Kan formaldehyde bevatten

Hoe latexverf schilderen?

Er zijn ook een paar punten waar u op moet letten bij het schilderen:

1. Droge, stevige en stabiele ondergrond.
2. Wanden vrij van stof en andere resten
3. Primer
4. Meerdere lagen voor meer weerstand
5. Tweemaal een gekleurde overcoat aanbrengen

Wij leggen u stap voor stap uit hoe u te werk moet gaan met welke ondergrond en waar u vooral op moet letten De te schilderen ondergrond moet geschikt zijn. Dat betekent dat het droog, stevig en stabiel moet zijn. Geschikte binnenoppervlakken zijn b.v. B. Rauhfaser en structuurbehang, gips, beton en emulsieverf.

Als het oppervlak kleine onvolkomenheden of oneffenheden heeft, moet u voor de reparatie zorgen. B. werk met schuurpapier. Voor bepaalde muren moet u meerdere keren schilderen voor het beste resultaat. De overcoat, bijvoorbeeld gekleurd, dient ook tweemaal te worden uitgevoerd.

Betonnen muren

Controleer allereerst of de betonnen muur een droge, stevige en stabiele ondergrond heeft. Als u stof of ander vuil vindt, verwijdert u dit. Hobbels kunnen z. B. gerepareerd met schuurpapier. Als de muur schoon en vlak is, moet u vervolgens een primer aanbrengen en deze maximaal een uur laten inwerken. Daarna kun je beginnen met de eigenlijke latexlaag. Bij betonnen wanden is het aan te raden om meerdere lagen latexverf aan te brengen, dit zal het resultaat verbeteren. Met een goed dekkende muurverf in je favoriete kleur kun je tenslotte heel gemakkelijk over de latexverf schilderen, liefst twee keer.

Behang

Het eerste dat u moet doen, is ervoor zorgen dat de te schilderen muur is behangen. Anders houdt de latexverf mogelijk minder goed stand. Latexverf is ook geschikt om gestructureerde oppervlakken te accentueren, zoals vaak het geval is bij behang. Bij het schilderen kunt u het beste een rakel gebruiken, waarover u de verfroller rolt om druipende verf te voorkomen. Controleer vervolgens de dekking na het aanbrengen en drogen. Zelfs als een grondige verflaag vaak voldoende is voor behang, kunt u op uw oordeel vertrouwen en deze twee keer schilderen.