Een hypotheek oversluiten gebeurt door uiteenlopende redenen. Het kan zijn dat uw huidige hypotheek niet meer bij uw persoonlijke situatie past of omdat u lagere maandlasten wilt voor uw hypotheek. U kunt dan de hypotheek beëindigen en overstappen naar een geheel nieuwe hypotheek. Meestal kunnen ook de verzekeringen, zoals de levensverzekering, mee worden genomen naar de nieuwe hypotheek indien u bij dezelfde hypotheekverstrekker blijft. Een levensverzekering kan zelfs meestal worden voortgezet ongeacht of u ergens anders de nieuwe hypotheek afsluit. Zo kan het zijn dat u de levensverzekering bij aanbieder X hebt en de hypotheek bij aanbieder Y.

Zijn er kosten verbonden aan het oversluiten van een hypotheek?

Het oversluiten van een hypotheek is niet gratis en u betaalt daar een bedrag voor aan extra kosten en boeterente. De voordelen van de nieuwe hypotheek moeten deze kosten overschaduwen anders heeft het oversluiten natuurlijk niet veel nut. Als u bijvoorbeeld door de nieuwe hypotheek veel minder betaalt door een lagere rente dan is het voordeel van oversluiten groot. Dit voordeel kan oplopen tot duizenden euro’s. Aan de andere kant kan het ook zijn dat de kosten voor het oversluiten hoger zijn dan het voordeel dat wordt behaalt.

Wanneer is oversluiten van de hypotheek verstandig?

Wanneer de rentevaste periode in twee jaar eindigt en de renteverwachting is dat deze gaat stijgen dan is het oversluiten van een hypotheek verstandig. Door op tijd de hypotheek over te sluiten voordat de rente stijgt hebt u meerdere jaren profijt van een lagere rente. Dit scheelt weer honderden of duizenden euro’s per jaar. U moet dus voor het verstrijken van de rentevastperiode al in de gaten houden hoe het gaat met de rentetarieven. Geld lenen voor een nieuwe hypotheek kan zorgen voor aanzienlijk lagere maandlasten maar dan moet u wel op tijd reageren op de hypotheekrente ontwikkelingen.

Bij een hypotheek oversluiten is het van belang of u geld kunt besparen. Wegen voordelige maandlasten op tegen de boete als gevolg van vervroegd aflossen? De adviseur helpt u hier graag bij. Wanneer u een adviseur uitnodigt om te berekenen of overzetten gunstiger uitvalt bereken dan altijd de netto bedragen en niet de bruto bedragen. Het bedrag dat netto overblijft kan flink tegenvallen. Er moet immers ook rekening worden gehouden met de boete voor het vervroegd aflossen. Als gevolg van een langere looptijd van de nieuwe hypotheek bent u over de gehele looptijd meer geld kwijt.

Meer sites over geld:

CFD Brokers
Creditcard123
Goedkope Zorgverzekering 2020
Ook interessant: hypotheek bedrijfspand